Saya mangsa k-pop!

Kan skang heboh pasal budak kene cium ngan artis k-pop. Sampai kat radio pon asek cakap bende tu je. Ni nak bagi tau, sayalah sebenanya mangsa k-pop! Pengakuan ikhlas lagi tulus k!.

Saya terjebak dengan dunia kpop ni sejak tahun 2006 lagi. fikir2 balik da lebih 7 tahun. Mase tu masih kat uni di malaysia. tension dengan final projek sampai rasa nak quit. pastu kawan bagi dok tengok variety show korea and dengar lagu2 k-pop ni. di situlah saya terjatuh chenta dengan seorang pakcik bernama Shim Changmin. first thing saya notice pasal k-pop ni, diorang sanggup buat ape saje sebab nak jadi retis. dari lari dari rumah sampai la jadi homeless sbb xde duit nak sewa bilik. lepas tu makan sehari sekali je. Berlatih menyanyi, menari dari pagi sampai malam, kadang-kadang sampai ke subuh. Dah tu bukan setahun dua, ade yang sampai 6 7 tahun. So saya fikir, kalau di tolak part lari dari rumah tu, kenapa saya tak boleh usaha macam diorg berusaha. Dah la duduk dalam rumah (sewa mak abah baya), siap kipas, makan pakai sume cukuplah. tinggal study je.. itu pun tak sabar, cepat sangat nak mengalah.

Cite xabes kat situ je. Bile dah graduate, xdapat cari keje pulak. Puas la mintak sane sini sume xdapat. Mujurlah kenal sorg kakak ni. Sama-sama meroyan minat k-pop. Dia la yang introduce saya keje kat ofice dia. Maka bermulalah alam pekerjaanku. Sebabkan da sama opis, bukan setakat cite k-pop je kuar. dialah tempat saya mengadu nasib. kalo xsebab k-pop, sumpahlah saya nak dapat kawan susah senang cam kakak ni. skang walaupun da xsatu opis, da xde depan mate, kitorg xputus contact. Especially bile time nak meroyan pasal k-pop. Life move on, meroyan tetap meroyan! Dengan kakak ni dan bersame2 peminat-peminat k-pop lain la saya buat keje gile. Konsert, fan sign, fan meeting sampai la kejar artis dr airport ke hotel sume saya dah buat. Sampai sanggup ponteng keje. Kalo dulu camne nak naik public transport g airport pon xtau, disebabkan k-pop sume bende jadi tau. Tibe2 saya jadi pandai plak nak kire bab2 international time. Pastu sebab nak beli album punye pasal, study pasal currency plak (baru tersedar betapa lemahnya ekonomi malaysia). Bab politik pon kene amek tau jugak. Termasuk la law negara tu (especially contract law sbb main issue is slave contract). Ha bukan senang nak jadi peminat k-pop. Kene tau serba-serbi!

Minat k-pop xabes kat situ je. Saye sanggup amek kelas malam belajar bahasa korea. Punyalah sebab nak paham cepat cite korea kan. Sanggup ulang-alik shah alam seminggu dua kali. kelas dr pkol 9 sampai 11 malam. sampai umah da pukul 12. esok keje lagi. lepas setahun lebih amek kelas bahasa korea kat shah alam. cikgu saya bagi tahu ade biasiswa utk sambung belajar kat korea. Saya pun macam org ngantuk disorong bantal la kan. Gile ko korea. Sape xnak pegi!

Maka bermulalah kehidupan saya di bumi kimchi ni. Ya Allah! Baru saya tahu kehidupan kat sini xseindah digambarkan dalam cerite-cerite korea nun! Da la xde org cakap english, sume pakat bahasa die je. Terpaksalah saya belajar dengan tekun. Pastu biasiwa lak ikut tahap pencapaian akademik. Sape dapat GPA lebih 4 (sini full GPA 4.5) dapat extra money. Da 5 tahun duduk sini sekali pon xpenah dapat. Tiap2 sem all out study pun xdapat2.

Sebab da jauh dengan keluarga, baru la terfikir, dulu susah sikit telefon mak abah, abah anta duit la. along anta duit la. Skang xde duit nak wat ape? terpaksa la buat part time. Mengajar kat sekolah2 rendah pasal culture Malaysia kat org korea yang sebenanye xminat pon nak belajar budaya kita. pastu mengajar bahasa melayu pulak kat orang-orang yang nak pergi outstation kat negare kite. Ade org tanya: kenapa kami perlu belajar bahasa Malaysia, tapi xde orang kat malaysia pun nak cakap bahasa malaysia? cam no nak jawab tu? saya jawab xpe la, belajar je. xrugi kalo ade extra knowledge. nanti sampai malaysia leh aja orang malaysia lak cakap bahasa malaysia (tau jawapan ni nonsense!). Skang da 3 tahun saya mengaja bahasa malaysia kat bumi korea ni. at least ade jugak la org korea yang tau kat mana lokasi malaysia kat peta dunia ni.

Bukan setakat tu je. Dulu lepas abes blaja, saya ddk lagi mak abah. tapi dengan alasan sebok kat opis, jarang saya dapat tanye khabar. Gile ape ko, duduk sebumbung nak tanye: mak sihat? abah sihat? TGk diorg elok ddk depan TV, sihat le tu. Sebelum datang korea, saya janji dengan mak nnt da ddk sane slalu2 tepon mak. So saya buat apa yg saya janji. Baru saya tau, fizikalnya sihat, dalam hati macam2 bende diorg nak kongsi. Walaupun saya jauh dari mak saya, tapi kami jadi kawan baik dah sekarang. Kalo x, saya la anak yang paling kuat melawan.

Setengah orang cakap peminat2 k-pop ni menyatukan semua bangsa. No boundaries limit. So saya igt sume org korea cenggitu la. Tapi bila da sampai sini, baru saya tahu ape perasaan jadi minoriti. Terfikir saya keadaan kawan-kawan minoriti di malaysia termasuklah pendatang. Sekarang saya rasa bile orang label saya sebagai pendatang. Ni sume sebab k-pop. Kalau x, xde la saya rase kecik macam ni. Pastu banyak pulak org tanye apsal kene balut kepala. Accident ke? Baru sedar ilmu islam saya terlalu cetek, sbb nak terangkan bende ni pun tergagap2.. tu la kat mesia take everything for granted. Dah lahir2 islam kan. BUkan nak ambil peduli semua reason dalam ajaran-ajaran islam. Jadi sebab takut xleh jawab bile org tanye, terpaksa la saya pegi mengaji balik hukum-hakam islam ni.

Dan jugak kalo xdisebabkan saye gile ngan Pakcik Shim tu, xdenye saya nak blaja kat negara orang ni. Dah la sejuk beku time winter, hujan mencurah-curah time summer. Nak makan pun sume kene check halal haram. Kalo kat malaysia leh main sebat je. Nak sembahyang pon susah. Bukan ade surau kat sini. kene pandai2 sendiri. Naik subway pon orang pandang pelik sebab pakai tudung (skang da kurang).

Kesimpulannya k-pop ni mmg teruklah. Abes tunggang-langgang idup saya. Kalo dulu dudk kat celah2, diam2, xbersuara. Skang sume bende saya buat utk survive. Alhamdulillah, walaupun Korea ni juara bunuh diri sejak 10 tahun dulu (check dengan OCDC) dan gerakkan kristian yang tersebar luas, tudung masih atas kepala saya. Belum penah saya keluar rumah dua kaki, balik 4 kaki. Yang penting Tuhan dah bagi nikmat akal untuk berfikir. Menggunakan nikmat dijalan yang betul pun salah satu tanda bersyukur.

Jadi buang yang keruh ambil yang jernih. Bak kate Nabil: Lu pikir la sendiri!!

What Did I do In 2012

I just see my blog review for this year and I like………………………….only TWO freaking post???! congratulationnn!!! i failed again… so i decide to write this post as year end gift to my poor blog… see what i did this past whole year..

family and fren

Hot Spring at Sungkai

Family BBQ day

Raya with my dorky siblings

tourist guiding…

lovely auntie and uncle

Puspanita trip

Kpop tour with old net fren

KPOPing

MNet global supporter

watching Elisabeth.. Junsu the deathly Death!

with Sungmin’s mom

TVXQ Fansign

ABU song festival

TVXQ Catch Me live in Seoul 2012

My Korea tour

Everland!!

Hapcheon-gu Marathon

Jeolla-nam tour

Jeolla-buk Taekwondo Tour

Snowboarding at Oak Valley

I can’t believe I was this busy this year.. maybe this is the reason I couldn’t update my blog frequently..

Anyway hope next year will be better than this year..to me and to all people alive!~~

HAPPY NEW YEAR!!!

2012 in review

The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2012 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

600 people reached the top of Mt. Everest in 2012. This blog got about 3,900 views in 2012. If every person who reached the top of Mt. Everest viewed this blog, it would have taken 7 years to get that many views.

Click here to see the complete report.

Holiday in Jeju

After living for 2 years in Korea finally I got chance to visit Jeju Island! hoooyeahhhhhh!!! when i saw promotion package on GMarket on the spot i told my friends and 4 of us agree to take the package. the package include flight ticket, motel for 3 days 2 nights and 50 hours car rental.

So on April 29th we woke up really early around 5 a.m in the morning because we took the first flight to Jeju.. thank god it was almost summer, so we can see sunrise on our way to airport.

watching sunrise from subway…

we arrive at Kimpo airport around 7 a.m and it’s already pack with people..we went straight to Jin Airway counter and got our boarding pass.. apparently Kimpo airport system not as good as Incheon.. maybe because it’s more for domestic flight.

Imagethe happy me ready to fly!

8:15a.m  our flight take off to Jeju island. the weather in Seoul was really good so I was hoping the same thing for Jeju. Unfortunately as soon as we arrived in Jeju, rain started to fall. and that’s the sign of our wet journey. we call the car rental company and they pick us up from the airport to their office. but because some miss understanding about my driving license, we couldn’t rent the car! i started to feel headache and think about going back to Seoul. But the rest of my friend said we should stay since we already arrived. one of my friend called her host family and told them about our problem. luckily the host family were available that time and they picked us from the car rental company. so our schedule all mess up and we just followed my friend host family

Read more…

Back to blogging again!

yeahh.. don’t rub your eyes.. it’s me! i’m back again!!! ekkeke

sorry for keeping it too long (yeahh..it’s a gooooodddddd damn long) to update..

actually i lost inspiration to write.. and because certain things happened to me, my feeling was unstable.. i don’t want to write anything regarding that, which may influence my reader and give negative impact about korea.. of course life have up and down side, but we keep telling the ugly side, how can we taste the beauty of life..keke..i’m such a cheeeesy person! let me keep the ugly side as part of my life journal story.. so here i am, telling you the nice part of my life, so we will stay positive and motivated! some of my reader told me that my blog inspire and give motivation to them.. even though i’m not quite sure which of my rambling give motivation. so let’s go!

for the past year, I’ve joined volunteer activity, learned how to cook Korean food (i really suck at cooking!), tourist guiding, working part-time, went for holiday and not to forget my favorite activities; stalking k-pop artist!!! yeaaaa!! but i’m a GOOD stalker.. not a SASAENG k.. i just visit their workplace.. not their house or else.. ok we talk about it later..

first wanna talk about my volunteer activity. I join volunteer activity conduct by Yeoksam Global Village Center (http://global.seoul.go.kr/village/yeoksam/?Language=en).. once a month i will visit ST. Mary Hopsital at Kangnam area to help hospital staff there doing some work.. even though my contribution was really small but i really enjoy my time spend there.. i met many other foreigner and most of them are english teacher teaching at primary school.. so they have a lot interesting story to share with me..so let’s check the pictures!

the supper happy me, listening story from others..

we are different background, different country, different culture but we have same heart…^^

Read more…

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 218 other followers